Normal_videoboodschap_sander_dekker
Het is een unieke samenwerking van onderwijsbonden, werkgeversorganisaties en leerlingen- en ouderverenigingen. PO-Raad, VO-raad, LAKS, AOb, CNVO, FvOv, VOO, AVS en de Landelijke Ouderraad hebben de handen ineengeslagen om de medezeggenschap in het primair en voortgezet onderwijs te versterken. Staatssecretaris Sander Dekker van OCW is blij dat deze partijen met het project Versterking Medezeggenschap een ‘boost’ geven aan de medezeggenschap. 
 
Dekker is een groot voorstander van sterke medezeggenschapsraden. In zijn videoboodschap steekt hij niet onder stoelen of banken dat het onderwijs van opbouwende kritiek écht beter wordt. Toch is meepraten op school niet altijd even eenvoudig. ‘Je merkt in de praktijk dat bestuurders het soms lastig vinden zich open te stellen voor feedback. Ze zien medezeggenschap als een noodzakelijk kwaad, een verplichte bijeenkomst waar ze zo min mogelijk mee willen doen. Dat is een gemiste kans.’ Maar ook het vinden van ouders, leerlingen en leerkrachten die zich in willen zetten voor de medezeggenschapsraad is niet op elke school eenvoudig. Voor de campagne is geld vrijgemaakt om zowel raden als besturen te helpen de medezeggenschap op hun school te versterken. De genoemde organisaties hebben een aantal ervaren trainers ingezet die gratis adviseren en workshops geven. 
 
Dekker vindt het belangrijk dat medezeggenschapsraden elkaar inspireren en roept de leden dan ook op tips en ideeën met elkaar te delen. ‘Maak niet alleen je eigen raad sterk, inspireer ook anderen om mee te praten en te beslissen. De enige manier om onderwijs echt te beïnvloeden is door kritiek te geven en te ontvangen,’ aldus Dekker.
 
Heeft u een ‘schoolvoorbeeld’ van goede medezeggenschap of tips en ideeën om de medezeggenschap te versterken? Ga dan naar www.infowms.nl/versterking-medezeggenschap/contact/ en laat het weten!