Mbo'ers solliciteren voor een stageplaats met een videoboodschap

Voor mbo-studenten is stagediscriminatie nog een veelvoorkomend probleem. Meerdere mbo-scholen in Nederland proberen een nieuwe methode uit. De leerlingen van deze scholen solliciteren niet meer per brief, maar door middel van een videoboodschap. Dat meldt Hart van Nederland. 

Via de app Hiretime kan een sollicitatievideo worden opgenomen. Germaine Statia uit Rotterdam is de bedenker van deze app. Hij zag tijdens zijn schooltijd stagediscriminatie regelmatig voorbijkomen. “Op het mbo was het moeilijk om aan een stage te komen.” Statia is het uiteindelijk wel gelukt, maar meerdere studiegenootjes hadden minder succes.

Stagediscriminatie 

Tijdens zijn vervolgopleiding zag Statia het ook geregeld misgaan. Het gebeurt niet alleen binnen het mbo, ook op het hbo hebben ze ervaring met stagediscriminatie. Volgens de laatste cijfers van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) lukt het de helft van de allochtone studenten niet om in een keer een stageplek te vinden.

Zo’n 70 procent van de studenten met een autochtone achtergrond vindt wel in één keer een stageplaats. Daarom is Statia de app gestart. Daarin is ook lesmateriaal, speciaal voor scholen en gemeenten, te vinden. “Bij een zoektocht naar de geschikte stageplek kan het hard aankomen als je nergens op gesprek mag komen”, aldus Statia.

Selecteren van de juiste kandidaat 

Niet alleen scholen zijn enthousiast, ook wekgevers juichen dit initiatief toe. Steven Hubeek van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN) krijgt vaak van werkgevers te horen dat het selecteren van de juiste kandidaat in sommige gevallen heel lastig is. Daarbij maakt het niet uit of het om een stagiaire of om een werknemer gaat. Video-solliciteren is volgens Hubeek dan ook niet de oplossing, maar wel een stap in de juiste richting.


Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk