Normal_schoolbord

Snipperdagen voor schoolgaande kinderen zijn niet toegestaan volgens de Leerplichtwet. De Onderwijsinspectie heeft basisschool Tamim in Veenendaal dan ook aangesproken omdat leerlingen twee keer in het jaar naar eigen keuze een dag vrij mogen nemen van school. De school zegt dat de plaatselijke leerplichtambtenaar akkoord ging met het snipperdagsysteem. De inspectie is het hier echter niet mee eens. Dit meldt het AD.

“Snipperdagen kunnen niet”, zegt woordvoerder Jan Willem Swane van de onderwijsinspectie. “In de Leerplichtwet staat precies omgeschreven wanneer wel extra verlof mag worden gegeven: bij omstandigheden van zwaarwegende aard. Dat moet echt per geval beoordeeld worden”.

De protestants-christelijke basisschool in Veenendaal geeft continu-onderwijs; de kinderen krijgen ook op woensdagmiddag les. Om tegemoet te komen aan de wensen van ouders besloot de directie dit schooljaar te werken met een snipperkaartensysteem. Kinderen mogen de kaart twee keer in het jaar inleveren voor een dag vrij. Bijvoorbeeld om naar een verjaardagsfeestje te gaan van vriendjes die naar een andere school gaan en wel op woensdagmiddag vrij hebben.

“We hebben het voorgelegd aan de leerplichtambtenaar in Veenendaal. Die zei dat het moest kunnen”, reageert directeur Monique de Haan van de Tamimschool. Volgens haar maken de leerlingen genoeg onderwijsuren op haar school: ruim 26 uur per week. De minimumeis is 25 uur. Volgens woordvoerder Swane doet dit niets af aan de zaak. “Scholen moeten voldoende onderwijstijd plannen en zich houden aan de Leerplichtwet. Het uitgangspunt is dat leerlingen het gehele onderwijsprogramma volgen”. Het komt volgens de woordvoerder wel vaker voor dat scholen snipperdagen invoeren. “Als wij dat horen spreken we ze erop aan. Dit is nu eenmaal het systeem”.

© Nationale Onderwijsgids