Normal_lezen2343

(Novum) - De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlands Boek (CPNB) heeft twee nieuwe prijzen in het leven geroepen voor digitale kinderboeken. Het beste digitale kinderboek wordt bekroond met de Kameleon. De Gekko is bedoeld voor een applicatie die is gebaseerd op een kinderboek.

De Kameleon is voor e-boeken of apps die op een 'multimediale manier een verhaal vertellen'. Dit gaat om bijvoorbeeld gesproken versies van een boek, maar ook animaties, muziek, achtergrondgeluiden of spelletjes.

De prijs is vernoemd naar het reptiel dat door snel van kleur te veranderen. "Deze flexibele communicatie is vergelijkbaar met het verhaal dat zich aanpast aan de technische ontwikkelingen om zo zijn eigen publiek te vinden'', aldus de CPNB.

De Gekko bekroont jaarlijks een applicatie die is gebaseerd op een kinderboek. De app moet een interactief element aan een boek toevoegen, aldus de CPNB, die bijvoorbeeld denkt aan een spelletje. "De prijs is vernoemd naar de kleine reptielsoort, die bestaat in een enorme variatie aan vormen, kleuren en afmetingen'', verklaart de CPNB.

De CPNB wil met de prijzen ook de digitale verhalen belonen. "De huidige jonge generatie groeit behalve met het papieren boek ook grotendeels op achter het beeldscherm. Dat maakt dat er veel mogelijkheden zijn lezen voor hen aantrekkelijk te maken en boeken te verrijken.''

De prijzen worden toegewezen door een vakjury. Op 2 april is de eerste uitreiking.