Normal_rugzak_kind

Gemeenten moeten snel om tafel met onderwijsinstellingen om te overleggen over jeugdzorg, zo vindt wethouder Jeugdzorg van Renkum, Hermine van den Berg. Er moeten afspraken gemaakt worden over passend onderwijs voor jongeren die met jeugdzorg te maken hebben. Dit meldt de Gelderlander.

Van den Berg dringt er op aan dat de regiogemeenten in Arnhem en omgeving haast maken om dit overleg op te starten. Per 1 januari worden de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Dit houdt ook in dat de gemeenten afspraken moeten maken met onderwijsinstellingen over het passend onderwijs voor jongeren die met jeugdzorg te maken hebben. Het overleg tussen gemeenten en onderwijsinstellingen over passend onderwijs is wettelijk verplicht. Toch zijn de partijen nog niet met elkaar om tafel gegaan. 
 
Volgens Van den Berg is dit niet alleen het geval voor de regiogemeenten in Arnhem en omgeving. Ook elders in het land hebben gemeenten en onderwijsinstellingen nog niet met elkaar overlegd. Gemeenten voeren de hoge werkdruk als reden hiervoor aan. Zij hebben het erg druk omdat er per 1 januari veel nieuwe taken bijkomen. Het overleg is echter verplicht en het is de bedoeling dat het nog dit jaar (voor 1 januari 2015) plaatsvindt. Dit benadrukte staatssecretaris van Onderwijs, Sander Dekker, eind vorige maand wederom toen hij het wettelijke karakter van het overleg expliciet onder de aandacht van de gemeenten bracht. 
 
© Nationale Onderwijsgids