Logo_dag_van_de_leraar_leraar_van_het_jaar

De Leraren van het Jaar 2014 zijn Femke Cools van de Montessorischool in Nijmegen, Joke Lorist-Klappe van het Onderwijscentrum De Twijn in Zwolle, Jasper Rijpma van het Hyperion Lyceum in Amsterdam en Marloes van der meer van het ROC Midden Nederland in Utrecht. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs maakte de namen bekend tijdens een feestelijk evenement in De Fabrique in Utrecht.

Volgens staatssecretaris Dekker is het belangrijk dat een dergelijke verkiezing er is: “Leraren in Nederland leveren elke dag een topprestatie. Hier staan vier kanjers die volgens de jury iets extra’s brengen in hun klaslokaal, een bijzondere boost weten te geven aan het onderwijs. Daarmee vormen zij een belangrijke inspiratiebron voor heel veel anderen. Ik hoop nog veel van hen te horen komend jaar”.

Deze Leraren van het Jaar zijn een jaar lang ambassadeur voor alle 350.000 leraren in Nederland. Ze treden op in de media, ze houden presentaties op scholen en ze vertegenwoordigen leraren. Die rol als vertegenwoordiger van het leraarschap blijft ook na het jaar van verkiezing bestaan, doordat ze lid worden van de Lerarenkamer. Regelmatig krijgt de Lerarenkamer een adviesvraag voorgelegd door bijvoorbeeld het ministerie van Onderwijs de Onderwijsraad of de onderwijsinspectie.

De verkiezing Leraar van het Jaar is een initiatief van de Onderwijscoöperatie, dat jaarlijks leerlingen, ouders, schoolleiders en leraren oproept hun favoriete leraar op te geven. De verkiezing draagt bij aan een positief imago en het bespreekbaar maken van kwaliteit in de beroepsgroep en is onderdeel van de activiteiten in het kader van de Dag van de Leraar.

© Nationale Onderwijsgids