Normal_cultuur_theater_carre_marleen
Educatieve musicals en theaterproducties moeten toegankelijker worden voor scholieren. Dit vindt Fred Boot, de man achter de musical Soldaat van Oranje. Boot heeft een stichting opgezet die er voor wil gaan zorgen dat meer scholieren naar educatieve voorstellingen gaan. Dit meldt RTL Nieuws. 
 
Fred Boot werkt als producent bij New Productions. In de vier jaar dat de Soldaat van Oranje nu speelt, heeft Boot gezien dat veel ouders en grootouders hun kinderen meenemen naar de musical. “Het is een heel mooie manier om het belangrijke verhaal van de oorlog te delen met andere generaties,” aldus Boot. Dit bracht de producent op het idee om de educatieve voorstelling toegankelijker te maken voor scholieren. Ter viering van haar vierjarig bestaan worden daarom in oktober twee speciale scholierenvoorstellingen gehouden. Leerlingen mogen dan voor een klein bedrag naar de musical. Soldaat van Oranje speelde daarnaast bij wijze van experiment in de eerste helft van 2014 al zes voorstelling voor ruim 6000 scholieren. De Stichting Educatieve Theaterprojecten betaalde de (kost)prijs van de kaartjes. 
 
Boot wil dit initiatief op bredere schaal uit gaan rollen. “Het liefst zouden wij elke maand een keer voor een zaal vol scholieren spelen tegen gereduceerd tarief”, stelt de producent. Daarnaast zijn ook andere voorstellingen geschikt. “Anne is bijvoorbeeld een voorstelling die zich hier ook goed voor leent”, vindt Boot. “Maar datzelfde geldt voor de musicals naar de boeken van Carry Slee.”
 
Er zullen echter eerst (structurele) fondsen moeten worden gevonden. De stichting is daarom in gesprek met theaterproducenten om te kijken hoe het idee in werkelijkheid omgezet kan worden. In de hoop de overheid te overtuigen deel te nemen in het plan is ook minister van onderwijs, Jet Bussemaker, uitgenodigd voor de eerstvolgende educatievoorstelling van Soldaat van Oranje op 1 oktober. 
 
© Nationale Onderwijsgids