Normal_nationaal_archief_anne_reitsma_fotografie-9988

Het Nationaal Archief nodigt scholen uit om een bezoek te brengen aan de tentoonstelling Het geheugenpaleis – met je hoofd in de archieven. Voor scholen in de provincie Zuid-Holland die de tabletquiz van de tentoonstelling Het geheugenpaleis boeken, regelt en betaalt het Nationaal Archief de busreis. Alleen de deelnemerskosten zijn voor rekening van de school.

Met een tablet door bijna 1000 jaar geschiedenis in het Nationaal Archief
In de tentoonstelling neemt het Nationaal Archief leerlingen uit het basis (groep 7 en 8)  en onderbouw voortgezet onderwijs mee langs elf grote en kleine verhalen uit bijna duizend jaar Nederlandse geschiedenis. Originele documenten, foto's en kaarten vertellen de verhalen die in archieven verborgen liggen. Elk verhaal heeft zijn eigen ruimte in de tentoonstelling waarin niet alleen archiefstukken centraal staan maar waar onder andere kunstenaars, artiesten en ontwerpers hun interpretatie op de archiefstukken en de verhalen geven. Verhalen over een Haagse agent tijdens de Tweede Wereldoorlog, een rijk klooster uit de Middeleeuwen, avonturen van een koopmanszoon in West-Indië of over vrouwen die verkleed als man aan boord gingen van VOC-schepen.

Na een kennismaking met het Nationaal Archief gaan de leerlingen met behulp van een tablet op zoek naar de originele stukken en verhalen in Het geheugenpaleis. Interactief steeds dieper de verhalen in. Welk groepje heeft de meeste ontdekkingen gedaan en daarmee de hoogste score?

Klik hier voor een impressie.

Programma bovenbouw voortgezet onderwijs
Voor de bovenbouw havo/vwo is in de tentoonstelling Het geheugenpaleis een les samengesteld over Europa en de Europapa’s en een les over de Republiek.
Klik hier voor meer informatie.

Voorwaarden gratis busvervoer naar Het geheugenpaleis
Voor scholen uit de provincie Zuid-Holland die de tabletquiz van de tentoonstelling Het geheugenpaleis boeken, regelt en betaalt het Nationaal Archief de busreis. Alleen de deelnemerskosten zijn voor rekening van de school. Vermeld bij de boeking: bus actie 2014-2015. Het aanbod is geldig zolang er plek is.

Bezoekinformatie
Het geheugenpaleis is te bezoeken t/m 4 januari 2015
Doelgroep tentoonstelling: vanaf groep 7 en 8  t/m bovenbouw havo/vwo
Deelnemerskosten: € 3,- per leerling, begeleiders gratis
Maximaal 30 leerlingen, minimaal één begeleider aanwezig
Er is een voorbereidende les beschikbaar voor de tabletquiz
Boekingen: events@nationaalarchief.nl, 070–3315476, minimaal zes weken van tevoren, o.v.v. busactie
Speciale wensen: educatie@nationaalarchief.nl, 06-55267929 (ma t/m do).