Tentoonstelling over kunst en cultuur langs de zijderoute

Onderzoeker Elena Paskaleva is de samensteller van de tentoonstelling ‘Splendours of the Silk Roads’. De expositie laat het leven van de verschillende culturen zien die wonen langs de zijderoute. Dat meldt de Universiteit Leiden. 

De Zijderoute ontstond als een netwerk van karavaanwegen. Vanaf de klassieke oudheid was er al handel tussen de oosterse wereld en Europa. Door de Zijderoute werd dat een stuk makkelijker. Dankzij de route leerden reizigers en bewoners ook elkaars religies en culturen kennen.

Nieuwe voorwerpen 

Paskaleva maakte al eerder tentoonstellingen over de zijderoute. Dit keer zijn er ook oude foto’s uit Iran, ikat-textiel uit Centraal-Azië en foto’s en textiel uit Kashgar, Zinjiang toegevoegd. Veel van de voorwerpen komen uit de privécollectie van Paskaleva. 

ECIS 10

De tentoonstelling is een onderdeel van het culturele programma van de ECIS 10, Tenth European Conference of Iranian Studies. Dat programma wordt eind augustus in Leiden gehouden. De tentoonstelling is te zien in de centrale hal van de Oude UB en duurt tot en met 29 september. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk