Normal_speech_client_web__5_

De gemeente Ommen wil de logopedie op basisscholen afschaffen. Met ingang van volgend jaar wordt de jaarlijkse screening op taalachterstanden dan meer uitgevoerd. De gemeenten hoopt daarmee 80.000 euro uit te kunnen sparen. De gemeenteraadsfractie van de Volkspartij Ommen Vooruit (VOV) verzet zich tegen het plan. Dit meldt de Stentor.

Door de gemeente wordt jaarlijks een screening uitgevoerd onder leerlingen van groep 2 van de basisschool. Alle kinderen worden door een logopedist gezien om vroegtijdig taalachterstanden op te sporen. In de begroting van Ommen is deze screening nu wegbezuinigd.

De VOV wil het logopedie-onderzoek op de scholen graag behouden. Ieder kind moet de kans krijgen om zich goed te kunnen ontwikkelen, zegt woordvoerder Gerrit Middelkamp van de VOV. Vroegtijdige signalering van taalachterstand biedt de mogelijkheid om op jonge leeftijd al te werken aan het wegnemen van een taalontwikkelingsstoornis, aldus de woordvoerder.

Logopedie is een specialisatie die je niet zomaar aan de leerkrachten op de basisscholen of de jeugdgezondheidszorg kunt overlaten”, vindt Middelkamp. “Dat is te grofmazig, je laat een chirurg ook geen neurologisch onderzoek uitvoeren. En een jeugdarts is nu eenmaal geen logopedist.”  Middelkamp is bang dat vooral de laag sociale- en risico-gezinnen de dupe worden van de bezuiniging op logopedie op school. Met andere raadsfracties wil de partij nu gaan zoeken naar middelen om de maatregel te voorkomen.

© Nationale Onderwijsgids