Normal_judo_kind

Steeds meer kinderen krijgen op school les in judo. Volgens Ruben Houkes, die het schooljudo heeft opgericht, is het niet gek dat de vechtsport populair is. Kinderen leren veel levenslessen zoals respect hebben voor anderen, zegt de oud-judoka. Dit meldt RTL Nieuws.

Het aantal kinderen dat schooljudo krijgt op of via de basisschool neemt snel toe. Van zo'n 12.500 kinderen in 2010 naar ongeveer 22.000 leerlingen vorig jaar. Volgens Houkes leren kinderen weerbaarheid en respect voor anderen van de sport. “Je raakt elkaar aan, zonder elkaar pijn te doen. Er zijn duidelijke regels, je leert agressie te reguleren.” Volgens de voormalig judoka werkt schooljudo dan ook goed om pesten op school tegen te gaan.

Ook pedagoog Steven Pont ziet de voordelen van schooljudo. “Kinderen beleven de wereld fysiek. Dus vooral nu kinderen wat minder fysiek met elkaar omgaan, speelt schooljudo in op een behoefte. Kinderen leren bovendien hoe ze zich moet gedragen en wanneer ze zich moeten inhouden,” aldus Pont

© Nationale Onderwijsgids