Normal_judo_vechtsport_kind

Steeds meer kinderen krijgen op school les in judo. Door schooljudo leren ze weerbaar te zijn en respect te hebben voor anderen. Maar daar hangt een behoorlijk prijskaartje aan. Dit meldt Schooljudo.

Oud-judoka Ruben Houkes, die schooljudo heeft opgericht, zei al eerder dat het niet gek is dat de vechtsport populair is. “Je raakt elkaar aan, zonder elkaar pijn te doen. Er zijn duidelijke regels, je leert agressie te reguleren.” Zeven Schooljudo-waarden staan binnen een doorlopende leerlijn centraal: vertrouwen, samenwerken, respect, beheersing, weerbaarheid, discipline en plezier.
 
Ook pedagoog Steven Pont ziet de voordelen van schooljudo. “Kinderen beleven de wereld fysiek. Dus vooral nu kinderen wat minder fysiek met elkaar omgaan, speelt schooljudo in op een behoefte. Kinderen leren bovendien hoe ze zich moet gedragen en wanneer ze zich moeten inhouden.”
 
Maar judolessen kosten veel geld voor een school. Daarom gaat verzekeraar Reaal tien scholen ondersteunen, zodat zij kunnen deelnemen aan het programma van Schooljudo. Bij Schooljudo zijn ze heel blij met de nieuwe samenwerking. Regiomanager Anne Rongen: “Ik spreek dagelijks schoolleiders die super enthousiast zijn over het Schooljudo programma, maar uiteindelijk toch afzien van deelname om financiële redenen”.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids