Normal_geweer

VEGHEL (Novum) - Een van de verdachten die is opgepakt voor de fatale schietpartij op een vechtsportgala in de gemeente Veghel, vuurde bijna dertien jaar geleden op een school in de Brabantse plaats schoten af. Een bron bevestigt dat maandag aan Novum Nieuws.

De schietpartij in het Regionaal Opleidingscentrum De Leijgraaf in Veghel vond in december 1999 plaats. De destijds 17-jarige jongen, Ali D., schoot veertien kogels af en verwondde vijf mensen. Volgens de rechter was het een wonder dat er geen doden zijn gevallen.

Het ging om eerwraak: een van de gewonden had zijn zus die zomer meegenomen naar Turkije, waarmee de eer van de familie zou zijn aangetast. D. was volgens de rechter tot zijn daad aangezet door zijn vader. D. kreeg vijf jaar cel, zijn vader 8,5.

Bij de schietpartij op het vechtsportgala zondagavond, in het bij Veghel gelegen dorpje Zijtaart, kwam een persoon om het leven en raakten twee mensen gewond. Op het evenement waren ongeveer driehonderd bezoekers aanwezig toen het incident plaatsvond. Getuigen hebben volgens de politie verklaard dat een ruzie tussen een aantal mensen ontaardde in de schietpartij.

Vanwege het incident zijn vier verdachten aangehouden. Na de schietpartij besloot de politie zondagnacht enkele woningen te beveiligen. Het gaat hierbij om woningen aan de De Scheifelaar, de Van Riebeeckstraat en de Beatrixsingel.

Een woordvoerder van de politie meldt maandagmiddag dat een aantal van de beveiligde woningen wordt doorzocht. De politie hoopt er te stuiten op bewijsmateriaal in de zaak. Het bericht van Omroep Brabant dat een aantal van de woningen van de verdachten is, wil de zegsman niet bevestigen.

Een jongere broer van de schoolschutter, een kickbokser genaamd Volkan D., is naar verluidt een van de andere opgepakte verdachten. Hij zou de schoten hebben gelost. De woordvoerder van de politie wil dat niet bevestigen.