Logo_kunstbalie_logo_rgb_blauw_paars_300dpi

Ook in 2014 draagt Kunstbalie stevig bij aan de ontwikkeling van cultuureducatie en kunstbeoefening in de provincie Noord-Brabant. Nog eens 200 lagere scholen starten met De Cultuur Loper waarmee zij de kwaliteit van het cultuuronderwijs op hun school kunnen verbeteren. In samenwerking met Kunstbende organiseert Kunstbalie een wedstrijd voor succesvolle cultuurprojecten en activiteiten in het voortgezet onderwijs. Impulsen aan de kunstbeoefening in de vrije tijd geeft Kunstbalie door het oprichten van het Jeugdcultuurfonds Brabant, het versterken van provinciale amateurclubs als het Euregio Jeugdorkest en het Brabant Koor en door het vergroten van het Kunstbalie Fonds Amateurkunst.

Het is slechts een greep van de activiteiten die het kennis- en expertisecentrum voor cultuureducatie en kunstbeoefening in 2014 ontplooit. In opdracht van de Provincie Noord-Brabant zorgt Kunstbalie voor het vergroten van de cultuurdeelname in de provincie en het ondersteunen van de culturele levensloop van alle Brabanders.

Kunstbalie richt zicht binnen zijn werkvelden cultuureducatie en kunstbeoefening op vier domeinen: het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs, de amateurkunst en kunstbeoefening in een sociaal-maatschappelijke context (kunst en cultuur inzetten om bijvoorbeeld leefbaarheid, zorg en welzijn te verbeteren).

Speerpunten in beleid
Op basis van onder meer klantbehoefte- en klanttevredenheidsonderzoeken heeft Kunstbalie voor 2014 achttal speerpunten vastgesteld ter versterking van de cultuurparticipatie in Brabant. Zo zet Kunstbalie in op het bereiken van meer Brabantse basisscholen met De Cultuur Loper, waarmee een school vanuit hun eigen visie de kwaliteit van het cultuureducatie kan verbeteren (van 88 naar 200 scholen) en met het Keuzemenu, waarmee 500 basisscholen hun ruim 120.000 leerlingen een grote diversiteit aan kunstvormen kan aanbieden. De Kunstbende Scholenwedstrijd voor het voortgezet onderwijs is een ander speerpunt. Een intensieve samenwerking tussen Kunstbende Brabant en Kunstbalie om scholen uit te dagen cultuur educatieve activiteiten te ontwikkelen en te presenteren. Als vierde speerpunt is het versterken van de amateurkunst benoemd. Kunstbalie zet in op crowdfunding, scholing en een investeringsprogramma van ruim 325.000 euro voor provinciale spelers. Ook de stijging met 25% van het Kunstbalie Fonds Amateurkunst, een samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds, van 150.000 naar 200.000 euro per jaar komt ten goede aan het veld. Daarnaast gaat Kunstbalie zich hard maken om middelen uit de budgetten BCH2018 ter beschikking te laten komen voor amateurkunst en cultuureducatie.  Ook zet Kunstbalie in op het koppelen van de kunst en cultuursector aan zorg en welzijn met het opzetten van een provinciaal steunpunt leefbaarheid.

Een goed werkend systeem van landelijke, provinciale en lokale partners is belangrijk voor het tot stand brengen van cultuurparticipatie. Kunstbalie werkt daarom nauw samen met overheden, cultuuraanbieders, kunstencentra, lokale intermediairs, waaronder marktplaatsen cultuureducatie en provinciale collega-instellingen. In 2014 gaat Kunstbalie een Jeugdcultuurfonds Brabant opzetten. Ook wordt de samenwerking met de lokale kunstencentra en collega-instellingen als bkkc en Erfgoed Brabant versterkt.

De dienstverlening van Kunstbalie is omvangrijk, met het vaststellen van de speerpunten is focus aangebracht en zijn keuzes gemaakt, zowel richting het Brabantse cultuursysteem als intern. Kunstbalie bezint zich op dit moment op de managementstructuur van de eigen organisatie, om de voor deze tijd zo belangrijke slagkracht te behouden. 

Kunstbalie: inspireren, investeren en verbinden
Kunstbalie is het expertisecentrum voor amateurkunst en kunsteducatie in de provincie Noord-Brabant. Kunstbalie focust op het stimuleren van cultuuredcatieve en actieve kunstbeoefening op bovenregionaal en provinciaal niveau, het tot stand brengen van lokale of regionale samenwerkingen, het signaleren en stimuleren van nieuwe ontwikkelingen en het verzorgen van ondersteunende projecten en diensten. Kunstbalie werkt in opdracht van Provincie Noord-Brabant.

© Nationale Onderwijsgids