Normal_tablet__tabletonderwijs__ipad__ipadschool__po__so__vo

'Rapper Boef komt naar het Globe College' kopt het nepnieuws-filmpje van de leerlingen van het Globe College in Utrecht. De komende maanden maken de leerlingen filmpjes over ‘fake news’ tijdens workshops over mediawijsheid, gegeven door TMI academy. Deze Utrechtse vmbo-school loopt hiermee voorop als het aankomt op digitale geletterdheid, een onderwerp dat vanaf volgend jaar verplicht wordt in het schoolbrede curriculum. Dit meldt Stichting TMI academy.

De eerste schooldag van dit schooljaar stond voor de docenten van het Utrechtse Globe College al in het teken van nepnieuws: zij maakten kennis met de lesstof van TMI door in groepjes zelf fake news over de school te maken. Het was het startschot van de lessenreeks, die de school samen met Stichting TMI academy de komende twee jaar zal ontwikkelen voor leerjaar 1 en 2 van het vmbo.

Nepnieuws herkennen

Onder begeleiding van trainers van TMI academy leren de leerlingen sinds dit schooljaar in zeven weken tijd alles over bronherkenning, over hoe media soms misleidend kan zijn, over hoe hun favoriete YouTubers geld verdienen, maar ook hoe je zelf fake news kunt maken. “Kinderen weten veel van sociale media, maar het feit dat ze het gebruiken betekent niet dat ze ook begrijpen welke gevaren er in het gebruik schuilen”, aldus Michiel Kalverda, oprichter en directeur van Stichting TMI. Hij gaf de afgelopen anderhalf jaar ruim 185 workshops aan 2300 leerlingen op 13 scholen door heel Nederland. “Ik heb inmiddels geleerd dat jongeren wel weten wat fake news is, maar het niet kunnen herkennen.”

De workshops bevatten zowel theorie als praktijk. “Leerlingen komen zelf in aanraking met het maakproces van fake news en leren zo over de denkwijze van de makers. Van het analyseren van video’s tot het monteren van je eigen nepnieuwsvideo, het zit allemaal in de lessen van TMI academy”, aldus Kalverda.

Versterking cultuureducatie vmbo

Tot juni 2020 worden de lessen op het Utrechtse Globe College gegeven door de eveneens Utrechtse stichting TMI academy. In totaal zullen 240 leerlingen de lessen krijgen. De subsidie voor dit lespakket is zojuist toegekend door het Cultuurparticipatiefonds en valt binnen de regeling ‘Versterking cultuureducatie vmbo’.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids