Normal_9312

DEN HAAG (Novum) - Een ruime Kamermeerderheid vindt dat scholen hun deuren moeten sluiten als er een Elfstedentocht komt op een doordeweekse dag. Veel partijen vinden dat juist kinderen de 'tocht der tochten' niet mogen missen, schrijft het AD dinsdag.

PVV-leider Geert Wilders wil niet alleen scholieren maar ook de rest van Nederland laten meegenieten van de tocht. Hij wil de dag van de Elfstedentocht uitroepen tot nationale feestdag. "Dan kan iedereen vol trots van een icoon van onze traditie genieten."

Veel andere fracties vinden een nationale feestdag te ver gaan. "De Elfstedentocht is al een spontane nationale feestdag", zegt PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen. "Bedrijven en werknemers komen er zelf wel uit of het werk doorgaat of niet."

De Kamer vindt wel dat scholen gemiste lesuren op een later moment moeten inhalen. Het ministerie laat in de krant weten dat 'ijsvrij' niet zomaar kan nu veel ouders werken. Scholen hebben volgens een woordvoerder wel de ruimte om zelf te beslissen over de invulling van lessen.