Normal_co2-meter

(Novum) - Elke basisschool die er nog geen heeft kan vanaf volgend jaar een gratis CO2-meter krijgen via de GGD. Dat schrijven staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (PvdA) en minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Schippers en Mansveld schrijven verder basisscholen te willen verplichten een CO2-meter in verblijfsruimten van nieuw te bouwen en te verbouwen scholen te hebben. Via CO2-meters moet het voor scholen duidelijker worden hoeveel kooldioxide in de lucht zit, zodat ze weten hoe fris de lucht in het gebouw is.

De hoeveelheid frisse lucht kan worden afgelezen aan het CO2-gehalte in een ruimte. Hoe meer kooldioxide, hoe slechter de lucht. Te warme of slecht geventileerde lokalen zijn niet goed voor leerlingen en leraren en verslechteren hun prestaties.

Via een actieplan voor frissere lucht in klaslokalen kregen eerder al zo'n 4300 van de ongeveer zevenduizend basisscholen in Nederland een CO2-meter. Deze scholen verbeterden volgens de bewindslieden het 'binnenmilieu' door bijvoorbeeld te zorgen voor betere ventilatie van klaslokalen.