CO2-meter in de klas zorgt voor voldoende zuurstof en betere ventilatie

De kinderen van groep 3, 4 en 5 van basisschool De Hoeksteen in Wemeldinge hebben een C02-meter in de klas. De meter staat in een kast in een hoek van de klas en laat de hele dag met allerlei kleurtjes en getallen zien of er voldoende zuurstof is. Het Rijk heeft elke school in Nederland verplicht om er één aan te schaffen en investeert er zelf 17 miljoen euro in. Dat meldt Omroep Zeeland.  

Er werd steeds meer over ventilatie gesproken tijdens coronatijd en zeker voor scholen kwam het als belangrijk punt in de agenda te staan. Het investeren in CO2-meters is echt niet alleen bedoeld voor de bestrijding van corona.

Schone lucht in de klas 

Onderwijsminister Dennis Wiersma zegt dat leraren en leerlingen recht hebben op schone lucht in de klas. “Schoolbesturen en gemeenten werken hard aan betere ventilatie. Maar we zien nog teveel scholen waar het nog niet goed is en dat moet gewoon snel beter.”

Optimaal leerklimaat 

De C02-meter zorgt wel voor een klein beetje afleiding in de klas, maar volgens directeur van De Hoeksteen Bert Wille maakt dat niet zoveel uit. “We vinden een optimaal leerklimaat voor onze school heel belangrijk. Genoeg zuurstof in de lucht is daar een van de aspecten van.”

Jade uit groep 4 gebruikt de CO2-meter zelfs als rekenhulp. “Ik kijk er best vaak naar en dan leer ik ook een beetje de cijfers, want nu weet ik ze nog niet allemaal.” 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk