Koning, Willem-Alexander

AMSTERDAM (Novum) - Het wordt voor prinses Amalia behoorlijk moeilijk om haar vader Willem-Alexander nog in te halen als het om schoolvernoemingen gaat. De aanstaand koning staat al op 46 vernoemingen, terwijl er nog maar enkele scholen naar Amalia zijn vernoemd, blijkt woensdag uit een overzicht dat de Algemene Onderwijsbond ter gelegenheid van de troonswisseling heeft gemaakt.

Naar koningin Beatrix zijn 42 scholen vernoemd. Dat Willem-Alexander als prins een hogere score heeft dan de koningin, komt volgens de bond doordat hij werd geboren in een tijd dat er volop werd gebouwd en veel nieuwe scholen in het land werden geopend. Nu er sprake is van krimp, fusies en schoolsluitingen wordt het voor troonopvolgster Amalia moeilijk om meer scholen dan haar vader op haar naam te krijgen, verwacht de vakbond.

De bond houdt een slag om de arm en schrijft dat mogelijk scholen over het hoofd zijn gezien, bijvoorbeeld door recente naamswijzigingen of fusies. Het voorbehoud blijkt terecht: een Amaliaschool werd niet meegenomen in de telling.

De bond telde twee Amaliascholen, een in Zoetermeer en een in Boxtel. Die laatste is een katholieke school. De bond noemt dat opmerkelijk omdat vooral protestantse scholen naar leden van het Koninklijk Huis worden vernoemd.

In 2011 concludeerde het Jeugdjournaal al dat De Regenboog met 123 vestigingen de populairste schoolnaam is. Prins Willem-Alexander stond toen op de vijfde plaats en koningin Beatrix en prinses Juliana namen respectievelijk de achtste en de negende plaats in.

De Regenboog is nu met 109 vestigingen nog steeds de populairste naam. Als alle verwijzingen naar leden van het Koninklijk Huis worden opgeteld, komt het koninklijk huis uit op 165. Dat is inclusief de twee vernoemingen naar prinses Máxima, de zes vernoemingen naar de in 2002 overleden prins Claus en de negen vernoemingen naar de in 2004 overleden prins Bernhard. In hetzelfde jaar overleed prinses Juliana, naar wie veertig scholen zijn vernoemd.