Citotoets, Eindtoets basisonderwijs, Cito

AMSTERDAM - Hoewel besturen van basisscholen over het algemeen voor transparantie zijn, vinden zij niet dat de scores van Citotoetsen openbaar hoeven gemaakt. Dat meldt de Volkskrant.

Sander Dekker kwam deze week met het plan van een publiek register waarin de gemiddelde Citotoetsscores van een school staan gepubliceerd. RTL Nieuws wilde namelijk via de Wet openbaarheid bestuur (Wob) inzicht in deze gegevens.

Bestuurders zijn bang dat deze schoolresultaten een te zwaar gewicht krijgen en dat de Citoscores slechts zijn bedoeld als hulpmiddel bij de adviezen van leraren over het niveau van een leerling. "Dat advies komt tot stand aan de hand van acht jaar onderwijs. Dat legt veel meer gewicht in de schaal dan een momentopname als de Citotoets", aldus directeur van de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) Ton Duif.

Het Cito zelf ziet ook liever niet dat de scores per school openbaar worden gemaakt. De scores geven volgens het instituut namelijk niet aan wat de kwaliteit van een school is. Ook de PO-raad schaart zich achter de kritiek, net als verschillende partijen in de Tweede Kamer. Het vergelijken van scholen enkel op basis van de scores van de Citotoets is volgens hen een erg karige weergave van de realiteit.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem