Rinda den Besten YouTube

UTRECHT - Afgelopen woensdag werd Rinda den Besten door de Raad van Toezicht van de PO-Raad naar voren geschoven als kandidaat voor het voorzitterschap van de sectorraad voor het primair onderwijs. Den Besten was eerder onderwijswethouder in Utrecht en deed in die hoedanigheid kritische uitspraken over de vrijheid van onderwijs, zoals deze is vastgelegd in artikel 23 van de Nederlandse grondwet. Daarover bericht VOS/ABB, de vereniging voor openbaar onderwijs.

Zo zei Den Besten in 2009 tijdens het jaarcongres van de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) dat artikel 23 het haar onmogelijk maakte slechte scholen te sluiten. Ook merkte ze op dat het tijdperk van verzuiling voorbij was en dat wat haar betreft er in de toekomst geen openbare en bijzondere scholen zijn, maar alleen nog ontzuilde scholen.

"Op de katholieke scholen in de grote stad zitten meer moslimkinderen dan vrienden van de paus. En wat is eigenlijk protestants rekenen?" aldus Den Besten destijds.

Ook geeft artikel 23 scholen de vrijheid kinderen te weigeren op basis van religieus geïnspireerde argumenten. "Dat hele artikel 23 is daarmee verworden tot een onverantwoord experiment met onze kinderen", zei Den Besten. Wat haar betreft mocht het artikel 'worden opgeblazen'.

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink