Muntgeld

DEN HAAG (Novum) - Cultuureducatie heeft nog vaak een te marginale plek in het onderwijsprogramma van basisscholen. De overheid spendeert 10,90 euro per leerling, in totaal zo'n achttien miljoen per jaar, om daar verandering in te brengen, maar dat heeft niet geleid tot beter onderwijs over kunst en cultuur.

Dat schrijven de Onderwijsraad en de Raad voor Cultuur in een gezamenlijk advies dat zij donderdag hebben aangeboden aan staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD). De bijdrage per leerling wordt volgens de raden vaak gezien als extraatje dat wordt gebruikt voor culturele uitstapjes, en gaat te weinig naar het ontwikkelen van beter cultuuronderwijs.

De adviesraden roepen op tot de ontwikkeling van een 'referentiekader' voor basisscholen waarin de belangrijkste doelen van onderwijs in kunst en cultuur staan. Ook moeten leraren deskundiger worden als het op cultuur aankomt en moet de culturele infrastructuur beter worden ingezet.

Veel deskundigheid is volgens de raden verdwenen met het aantal gespecialiseerde leerkrachten, dat sinds eind jaren tachtig sterk is teruggelopen. Scholen kampen ook met een gebrek aan tijd en geld en missen inhoudelijk handvaten om hun leerplannen mee vorm te geven.