Normal_asbest

NOORDOOSTPOLDER - Bij vier schoolgebouwen voor het basisonderwijs in de gemeente Noordoostpolder is bij een inventarisatie asbest aangetroffen dat kapot en beschadigd was. Bij de drie eerste schoolgebouwen is het beschadigde asbest in najaar van 2011 verwijderd en op dit moment gebeurt dit ook bij het laatste gebouw van De Klipper.

In 2010 bleek uit een TNO-onderzoek dat er in meer onderwijsgebouwen asbest is gebruikt dan werd gedacht. De Tweede Kamer heeft daarop de wens vastgelegd dat alle schoolgebouwen die voor 1994 zijn gebouwd uiterlijk op 1 juli 2012 zijn geïnventariseerd op asbest.

De verantwoordelijkheid om de onderwijsgebouwen op asbest te inventariseren ligt bij de schoolbesturen. In bijna alle gevallen zijn zij ook de eigenaar van de onderwijsgebouwen. In de gemeente Noordoostpolder is in juni-september 2011 op initiatief van de gemeente gekozen voor een gezamenlijke aanpak met de schoolbesturen.

Resultaten
Het resultaat van deze gezamenlijke aanpak is dat nu alle onderwijsgebouwen in de gemeente Noordoostpolder die voor onderwijs in gebruik zijn én die voor 1994 gebouwd zijn, beschikken over een asbestinventarisatie. De rapporten van de inventarisaties zijn bij de schoolbesturen aanwezig.

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink