LAKS en ISO: jongeren klaar met loze beloften op perspectief

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) en Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) hebben de handen ineen geslagen om het kabinet om daadkracht te vragen in de heropening van de scholen. De twee jongerenorganisaties voeren deze woensdag om 10:00 actie voor meer haast bij het heropenen van middelbare scholen, hogescholen en universiteiten. Dit meldt LAKS.

LAKS-voorzitter Nienke Luijckx: “Iedereen roept dat het belangrijk is, maar er ligt nog steeds geen plan. Jongeren lopen intussen echt tegen hun grenzen aan: we zien dat de rek eruit is. Er zijn tal van ideeën aangereikt, de bal ligt nu bij het kabinet.”

Deze woensdagochtend staat een groep jongeren op het Plein in Den Haag met boodschappen namens hun leeftijdsgenoten: jongeren die kampen met mentale problemen en er door de restricties niet bij kunnen zijn, maar wel gehoord moeten worden. Dahran Çoban, voorzitter van het ISO: “Het feit dat we hier staan moet je zien als een noodkreet. Eerder hebben we adviezen geschreven en constructief meegepraat, maar er staan genoeg visies en hartenkreten op papier en de tijd van sussende woorden is voorbij.” Luijckx vult aan: “Het is natuurlijk mooi dat jongeren serieus worden genomen door ze uit te nodigen, de beleidsmakers aan deze vergadertafels moeten alleen meer doen dan luisteren.”

Routekaart naar opening onderwijsinstellingen

Een mogelijke stap zou volgens de voorzitters van de jongerenorganisaties kunnen zijn dat het kabinet actief aan het OMT vraagt om een routekaart naar opening van de onderwijsinstellingen. Het ISO kwam vorige week met een onderzoek waaruit bleek dat er een verband bestaat tussen de mentale gesteldheid van studenten en de hoeveelheid online onderwijs. Luijckx: “Desnoods begin je met één dag in de week fysiek onderwijs. Als er maar stappen gezet worden.” Het vragen om een advies is volgens de scholieren en studenten een belangrijk signaal.

Jongeren Denktank Coronacrisis

Op 28 januari bood de Jongeren Denktank Coronacrisis al een advies aan de minister-president aan. Daarbij sprak hij een vol uur met hen over de zorgen van jongeren en wat er nu moet gebeuren. ISO- voorzitter Çoban: “Er was een breed gedeelde conclusie aan tafel dat er perspectief geboden moet worden aan alle jongeren die nu in de problemen zitten. Dan is het te mager om alleen te kijken of gemeenten bibliotheken en sportverenigingen mogen heropenen als studenten al bijna een jaar thuis zitten.”

Persconferentie

Ook in de persconferentie van 2 februari ontbraken stappen en toezeggingen voor het onderwijs. “Het kabinet poogde de samenleving een hart onder de riem te steken, door met een routekaart uit deze coronacrisis te komen. In deze hele exit-strategie ontbrak het onderwijs en wordt er met geen woord gerept over waar jongeren de komende maanden naar uit kunnen kijken. Vandaar onze oproep van vandaag. Vandaar onze oproep van vandaag”, aldus LAKS-voorzitter Luijckx.

Door: Nationale Onderwijsgids