Normal_tiener__jeugd__jeugdzorg__kind__wachten

De Hoornse politie waarschuwt voor de gevaarlijke online Blue Whale Challenge, of Momo-challenge zoals deze nu heet. Kinderen worden gedwongen en soms zelfs afgeperst om aan het spel dat vijftig dagen duurt, mee te doen. In 2017 werd dit spel voor het eerst in Nederland gesignaleerd en lijkt nu weer zijn ronde te doen. Dit meldt de Telegraaf.

In Rusland zijn er daadwerkelijk doden gevallen door het spel, maar in Nederland is dat voor zover bekend nog niet het geval. Binnen de challenge worden kinderen en jongeren uitgedaagd om vijftig dagen lang vijftig verschillende challenges te doen. Het begint relatief onschuldig, maar de laatste opdracht zet aan tot zelfmoord.

Valse bedreigingen

De politie benadrukt dat bedreigingen vals zijn. De verzenders van de berichten via social media kunnen niet weten waar iemand woont, zolang de ontvanger hierover geen informatie geeft. Kinderen, jongeren en ouders die zo’n bericht zien worden dringend geadviseerd om een printscreen van het account te maken en de zender vervolgens te blokkeren en rapporteren. Iedere bedreiging die vanuit zon account komt, dient gemeld te worden bij de politie. Kinderen en jongeren worden gevraagd om uitnodigingen aan ouders of andere volwassenen te vertellen. Verkeer je in nood, bel dan altijd 112. 

Door: Nationale Onderwijsgids