Normal_scholier

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: leerlingen lopen hoger schooladvies mis door schrappen eindtoets, Blue Whale Challenge kwam al eens naar Nederland en nu weer en Coalitie-Y wil maatregelen voor jongeren op gebied van onderwijs. 

Maandag: Leerlingen lopen hoger schooladvies mis door schrappen eindtoets

Door het schrappen van de eindtoets vanwege de coronacrisis lopen zonder verder ingrijpen naar schatting 14 duizend leerlingen dit jaar een hoger schooladvies mis
 

Dinsdag: Blue Whale Challenge kwam al eens naar Nederland en nu weer 

De Blue Whale Challenge die in 2017 voor het eerst in Nederland werd gesignaleerd, gaat weer rond onder kinderen en jongeren. Het spel dat in 2017 al levensgevaarlijk werd genoemd, gaat op uitnodiging. Dit meldt NOS die hierover meerdere meldingen heeft ontvangen. 
 

Woensdag: Coalitie-Y wil maatregelen voor jongeren op gebied van onderwijs 

Coalitie-Y gaat woensdagmiddag in het Catshuis in gesprek met premier Rutte en diverse bewindspersonen over de drastische gevolgen van de coronacrisis op de positie van jongeren in de maatschappij. Dat doet het jongerencollectief op basis van een advies over onderwijs en inkomenspositie, geschreven door middel van input van vele organisaties en de inzendingen van duizend jongeren via Denktank-Y. Waar het tijdens een eerder bezoek ging over inspraak, staan ditmaal vraagstukken als online onderwijs, mentale druk en jeugdwerkloosheid op de agenda. 
 

Donderdag: Rutte: 'Bedrijven moeten stages en banen voor jongeren overeind houden'

Bedrijven moeten ook in deze economische crisis banen en stageplekken voor jongeren "zoveel mogelijk overeind houden". Die oproep doet premier Mark Rutte nadat hij met jongerenorganisaties heeft gesproken op het Catshuis, de ambtswoning van de minister-president.
 

Vrijdag: 5 procent meer aanmeldingen voor hbo-studie verpleegkunde

De interesse in de hbo-studie verpleegkunde neemt toe. Bijna 8.500 mensen hebben zich aangemeld voor zo'n opleiding, bijna 5 procent meer dan vorig jaar. Dat bevestigt de Vereniging Hogescholen na een bericht van de medische nieuwssite Skipr. Ook in voorgaande jaren steeg het aantal vooraanmeldingen. "Het is natuurlijk heel positief dat de stijgende trend zich nu lijkt door te zetten, juist in coronatijden", laat de voorzitter van de vereniging, Maurice Limmen, weten.
 
Door: Nationale Onderwijsgids