Normal_geschiedenis__oorlog

Naar aanleiding van vijf thema’s uit de serie ‘In Europa – de geschiedenis op heterdaad betrapt’ ontwikkelt de VPRO lespakketten voor het voorgezet onderwijs in binnen- en buitenland. Dit meldt de VPRO.

‘In Europa – de geschiedenis op heterdaad betrapt’ is vanaf zondag 22 december te zien op NPO 2. Samen met Geert Mak wordt door Europa en de Europese geschiedenis getrokken. Het optimisme tijdens de eeuwwisseling maakte plaats voor angst en verwarring na de aanslagen op de Twin Towers, de kredietcrisis, een toenemende stroom vluchtelingen en een steeds slechtere relatie met Rusland. In de serie wordt onderzocht of geschiedenis herkend kan worden als je er middenin zit. 
 
Elke aflevering begint met een gebeurtenis die Geert Mak als een keerpunt in de hedendaagse geschiedenis beschouwt, terwijl op het moment niemand dat nog in de gaten had. Zo had de Franse piloot wiens vliegtuig in 1994 werd gekaapt met als doel het toestel op de Eiffeltoren te laten neerstorten, nooit bedacht dat terroristen vanaf dat moment een vliegtuig ook als wapen zouden kunnen inzetten. Na 9/11 weten we beter en de rest is geschiedenis.
 
Samen met Euroclio (European Association of History Educators) zijn door de VPRO vijf lespaketten ontwikkeld.
 
Door: Nationale Onderwijsgids