Normal_rss_entry-209383

De tweejaarlijkse Groenman-taalprijs gaat naar het tv-programma Boeken van de VPRO. De prijs wordt door Stichting LOUT (Let Op Uw Taal) toegekend aan "een mediapersoonlijkheid in Nederland of Vlaanderen die zich onderscheidt door een juist en creatief gebruik van het Nederlands".

Dit keer is de prijs niet voor een persoon, maar voor een programma. De literaire tv-rubriek Boeken (NPO 1) is sinds 2005 te zien op zondagochtend en houdt eind dit jaar op te bestaan. Presentatoren waren onder anderen Jeroen van Kan en Wim Brands. Per aflevering worden twee auteurs van recent verschenen, overwegend Nederlandstalige boeken geïnterviewd.

"Het programma Boeken bevordert zowel dankzij de presentatoren als door het stimuleren tot lezen en het vergroten van het lezerspubliek, de kennis en het gebruik van correct, mooi, rijk en gevarieerd Nederlands", aldus de jury. De prijs wordt zondagmiddag in Amsterdam uitgereikt.

De Groenman-taalprijs bestaat sinds 1993 en ging eerder naar onder anderen theatermaker en schrijver Theo Nijland, cabaretier Paul van Vliet, schrijver Adriaan van Dis en presentator en schrijver Frits Spits.

Door: ANP