Normal_wetenschap__onderzoek__innovatie

Na een spannende strijd zijn cardioloog Angela Maas en componist Merlijn Twaalfhoven de knapste koppen van Nederland. Zij wonnen dit jaar de vijfentwintigste editie van de Nationale Wetenschapsquiz. Onder leiding van Ionica Smeets en Pieter Hulst bogen zij zich met twee andere duo’s van wetenschappers en kunstenaars over de meest uiteenlopende wetenschappelijke vragen. De Nationale Wetenschapsquiz werd georganiseerd door de VPRO in samenwerking met NWO. Dit meldt NWO.

In de strijd om de meeste goede antwoorden namen Maas en Twaalfhoven het op tegen de duo’s Catholijn Jonker, Hoogleraar Kunstmatige Intelligentie, en kunstenaar Arne Hendriks, en tegen fysicus Ivo van Vulpen en ontwerpster Alissa Rees die draagbaar infuus heeft ontworpen.
 
Het duo Jonker en Hendriks moest als eerste het toneel verlaten. De eindstrijd werd beslecht met een opdracht waarin de overgebleven twee duo’s moesten samenwerken om een ei heelhuids over een obstakel te verplaatsen. Hoewel Van Vulpen en Rees een hoger aantal punten behaalden bij de voorafgaande rondes, wisten Maas en Twaalfhoven de handprothese beter te besturen en verplaatsten zij het ei het snelst. Zij wonnen een trofee en reizen daarnaast naar La Palma voor een bezoek aan de William Herschel Telescoop.
 
Het publiek kon ook voorafgaand aan de quiz deelnemen door online de 15 vragen te beantwoorden. Van tevoren stuurden 1240 mensen hun antwoorden in, waarvan 124 groepen en 1116 individuele deelnemers. Dit jaar hebben meerdere deelnemers alle antwoorden goed: 4 deelnemers in totaal.
 
De vraag die het minst vaak goed werd beantwoord was de vraag over het karretje met de liniaal. De eerste vraag over het effect van geluidsgolven in wijn is het best beantwoord.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids