Normal_museum__cultuur__kunst

Leerlingen die zelf een pop-up-museum openen; tijdens de Nationale Museumweek kan het. Het pop-up-museum is een ervaring die niet alleen de leerlingen verrijkt, maar ook hun ouders en de stad(swijk). Aan de andere kant ervaart een museum hoe het is om door de ogen van jongeren naar de eigen collectie te kijken. Dit meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Een school wordt met de leerlingen gekoppeld aan een museum in de buurt, waarbij het mogelijk is een voorkeur door te geven. De leerlingen richten samen met de deskundigen van het museum het pop-up-museum in. Hiervoor kunnen ze de collectie gebruiken, maar in overleg kunnen leerlingen ook een eigen invulling aan het pop-up-museum geven. Van 13 tot en met 26 april is het pop-up-museum open en leiden ze bezoekers rond. Deze bezoekers hebben de leerlingen zelf geworven tijdens de voorbereiding. Want ook dat hoort erbij als je een eigen museum hebt.
 

Koppelen aan les of examen

Als leraar kunt u het pop-up-museum koppelen aan uw lesprogramma of aan de voorbereiding op het examen. Leerlingen van het Valuascollege lieten bijvoorbeeld met kunst het verschil zien tussen beginnende en gevestigde kunstenaars. Ze gebruikten hiervoor kunst met als inspiratie of uitgangspunt water; het thema van hun examen Tekenen, handvaardigheid en textiele vormgeving.

 

Het thema van de tentoonstelling

Samen met de Museumvereniging bepaalt u het thema van het pop-up-museum. Volgend jaar vieren we in Nederland 75 jaar vrijheid. Daarom is vrijheid volgend jaar het thema van de Nationale Museumweek. 
 

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk tot 1 oktober. Uiterlijk 1 november hoort u of u mee kunt doen. Bij aanmelding kunt u aangeven met welk museum u graag samenwerkt. Aanmelden kan via deze link.

Vragen?

Heeft u vragen over de aanmelding? Neem dan contact op met Schoolinfo via info@schoolinfo.nl of 030 232 4890. Schoolinfo organiseert namens de Museumvereniging de aanmeldingen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids