Normal_rss_entry-170024

Op het Malieveld in Den Haag zijn duizenden scholieren aangekomen om te demonstreren voor een beter klimaat. Volgens de politie gaat het om 4000 tot 5000 jongeren.

De leerlingen, vooral middelbare scholieren, lopen met spandoeken en borden met teksten als 'Geen gelul, uitstoot naar nul', 'Help het klimaat voordat de wereld vergaat', en 'Thinking in solutions, not in pollution'.
 
"We vinden het klimaat heel belangrijk. We denken ook aan onze kinderen en kleinkinderen. Heel goed om te zien dat er zoveel kinderen hier op afkomen'', zegt leerling Jasmijn. "Maar het is ook wel lekker om te kunnen spijbelen volgens de regels'', voegt haar vriendinnetje Cato daar aan toe.
 
Behalve veel scholieren, is er op het Malieveld ook veel politie op de been. De scholieren beginnen naar verwachting om 11.15 uur met hun protestmars richting Hofvijver.
 

Grote reizigersstromen

De NS liet weten dat vanuit Utrecht, Leiden en Rotterdam "grote reizigersstromen'' op weg zijn naar Den Haag. "Dat zijn duidelijk demonstranten, want de ochtendspits is voorbij. Het is drukker dan vooraf was verwacht'', aldus een woordvoerder van de NS. De vervoerder vraagt de demonstranten om na aankomst in Den Haag niet in de stationshal te blijven hangen, maar meteen naar het Malieveld te gaan, zodat ze ruimte maken voor mensen die later aankomen.
 
De NS ziet wel dat het aan het einde van de ochtend langzaamaan wat rustiger wordt in Utrecht, Leiden en Rotterdam en dat de meeste demonstranten in Den Haag zijn of onderweg zijn. Op de perrons van vertrekstations en op Den Haag Centraal staan extra veiligheidsmedewerkers om de stroom reizigers in goede banen te leiden. Volgens de NS is het in de treinen druk en "niet comfortabel'', maar is de situatie "beheersbaar''.
 

Door: ANP