Honderden studenten staken op Malieveld

Honderden studenten uit het hele land staken vandaag. Ze komen bij elkaar op het Malieveld waar ze in discussie gaan met aanwezige politici. Ook overhandigen ze een formatiebrief aan de politiek. Dit meldt FNV.

De studenten willen afschaffing van het leenstelsel, compensatie voor de leenstelselgeneratie en een duurzame oplossing om schuldenvrij te kunnen studeren.
 

Valse beloftes

Het leenstelsel werd in 2015 ingevoerd als vervanging van de basisbeurs. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap beloofde toen dat er geld gestoken zou worden in verbetering van het onderwijs. De extra miljoenen bleven uit en in plaats daarvan worden studenten opgezadeld met torenhoge schulden.
 

Wachten op oplossingen

Inmiddels hebben bijna alle politieke partijen aangegeven dat ze het leenstelsel willen afschaffen. De studenten en bonden willen dat de politiek zich aan haar woord houdt en nu met echte oplossingen komt. De studenten overhandigen de politiek daarvoor een formatiebrief met eisen en oplossingen. Alina Bijl, voorzitter FNV Young & United: ‘De informateur, Mariëtte Hamer, heeft al laten zien dat ze jongeren serieus neemt, door ons uit te nodigen tijdens de formatie. Nu is de politiek aan zet.’
 

21,6 miljard

De nationale studieschuld bedraagt op dit moment ruim 21,6 miljard. Een schuldenlast die de studenten die vanaf 2015 onder het leenstelsel vallen met zich mee dragen. De gemiddelde student leent 700 euro per maand en maakt zijn entree op de arbeids- en woningmarkt met een schuld van 40.000 euro.
 

#NietMijnSchuld

De studentenstaking is onderdeel van de #NietMijnSchuld-campagne van FNV Young & United en de LSVb, die samen actievoeren voor afschaffing van het leenstelsel, een schuldenvrije basisbeurs en compensatie voor de leenstelselselgeneratie.
 
De staking vindt plaats tussen 13.00 en 14.30 uur en volgens de geldende coronamaatregelen. Zo zijn er dranghekken en matrixborden voor crowd control.
 
Door: Nationale Onderwijsgids