Normal_gs_kpd_073

De beste jongerendebaters van Nederland staan 14 september oog in oog met Kamerleden in de Ridderzaal voor een live debat. De Koningin van de Jeugd, de 14-jarige Chris Heidstra, spreekt een zelfgeschreven troonrede uit en overhandigt deze aan VWS-minister Hugo de Jonge. Tijdens deze zogeheten Kleine Prinsjesdag, georganiseerd door UNICEF Nederland en Stichting Nederlands Debat Instituut, zijn alle aanwezigen uiteraard op hun best gekleed. Dames dragen een hoed, de heren een das. Dit meldt UNICEF.

Voor hun deelname aan Kleine Prinsjesdag hebben de leerlingen zich de afgelopen weken grondig voorbereid. De leerlingen gaan met Tweede Kamerleden in debat over belangrijke kinderrechtenthema’s. Onderwerpen zijn onder meer online kindermarketing en aandacht voor de mening van jongeren bij de scheiding van ouders. De Kamerleden bij het debat zijn o.a. Kirsten van den Hul (PvdA), Rens Raemakers (D66) en Lisa Westerveld (GroenLinks). De debatten tijdens Kleine Prinsjesdag worden geleid door Stichting Nederlands Debat Instituut.
 
Een grote rol is weggelegd voor de Koningin van de Jeugd, dit jaar de 14-jarige Chris Heidstra uit Ridderkerk. Namens de jongeren van Nederland spreekt zij haar zelfgeschreven troonrede uit. Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge, neemt de troonrede in ontvangst. 
 
“Heel belangrijk dat jongeren in Nederland hun stem laten horen in de Ridderzaal”, vindt UNICEF-directeur Suzanne Laszlo. “Politici moeten kinderen serieus nemen, zeker als het gaat om onderwerpen die hen direct raken. Dat organiseren we hier in de Ridderzaal en dat mag nog veel vaker gebeuren, in de politiek en daarbuiten!”
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids