Logo_logo_slo_leerplanontwikkeling

Nederland heeft tijdens de zestiende EUSO (European Union Science Olympiad) in Ljubliana, Slovenië een zilveren en een bronzen medaille behaald. De EUSO werd gehouden van 28 april tot en met 5 mei. Nederland deed mee met twee teams. Dit meldt SLO.

Het goud ging dit jaar naar Tsjechië. Dit jaar deden 25 EU-landen met in totaal 52 teams van drie leerlingen mee. De prijzen werden uitgereikt door Maja Makovec Brenčič, minister van Onderwijs, Wetenschap en Sport. Zij complimenteerde alle leerlingen met de hoge scores die behaald zijn: "You will create the future and you are the future for all of us".
 
Het doel van de EUSO is leerlingen te enthousiasmeren voor natuurwetenschappen en technologie, ze uit te dagen het beste uit zichzelf te halen en ze in contact te brengen met gelijkgestemde leeftijdsgenoten uit andere Europese landen. Behalve het combineren van kennis en praktische vaardigheden zijn samenwerken, plannen en het verdelen van taken belangrijke aspecten van deze wedstrijd. Belangrijke subdoelen van deze olympiade zijn leerlingen de samenhang binnen de bètavakken te laten zien en kennis te maken met verschillende Europese culturen.
 
De deelnemers zijn hoogstens 16 jaar. In teams van drie verrichten zij praktisch onderzoek en lossen zij problemen op die biologische, natuurkundige en scheikundige aspecten bevatten.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids