Normal_2063797_zomerschool_640x360

Na vandaag heeft heel Nederland vakantie. Kinderen in het noorden van het land hebben hun laatste schooldag. Zo'n honderd middelbare scholen in het land houden echter de deuren open deze zomer. Zij bieden een zogenaamde zomerschool aan voor leerlingen. Met de extra lessen kunnen de leerlingen proberen hun cijfers op te krikken zodat ze in september toch door kunnen naar het volgende leerjaar. Dit meldt vakbond CNV Onderwijs.

De zomerscholen zijn een initiatief van de VO-Raad en CNV Onderwijs en blijken een goed middel om (onnodig) zittenblijven van leerlingen tegen te gaan. Uit onderzoek eerder dit jaar blijkt dat 87 procent van de deelnemende leerlingen alsnog overgaat. Na twee pilotjaren kunnen sinds 2015 scholen in heel Nederland meedoen aan het programma en bovendien subsidie krijgen voor het organiseren van een zomerschool.

De zomerschool is bedoeld voor leerlingen die één of twee onvoldoendes hebben op hun cijferlijst. In twee weken volgen zij in kleine groepen een intensief lesprogramma. Aan het eind van die twee weken maken zij een toets. Op basis van de deze overgangstoets kan de school besluiten om de leerling alsnog over te laten gaan naar het volgende jaar.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids