Normal_verwarming

Veel basis- en middelbare scholen gooien jaarlijks miljoenen euro’s over de balk vanwege te hoge energiekosten, blijkt uit onderzoek van Green Deal Scholen. Brandende kachels en lichten tijdens weekenden en vakanties zijn hier de oorzaak van. De ambassadeurs van Green Deal Scholen zetten zich in voor de duurzaamheid in het onderwijs. Zij proberen scholen aan te moedigen om bewuster om te gaan met energie en daarmee flink wat kosten besparen. Dit meldt Loodgietersleiden.nl.

"Veel scholen zijn goed op weg om de duurzaamheid te verbeteren", verklaart adviseur en uitvoerder Marco van Zandwijk van Green Deal Scholen. "Echter zijn er ook nog genoeg partijen die zich hier nog niet mee bezighouden en dat is zonde, want het kan jaarlijks miljoenen euro’s schelen die beter kunnen worden besteed", gaat hij verder. De overheid hoopt dan ook dat scholen de raad opvolgen die ze krijgen van de ambassadeurs en daarmee het geld weer voor nuttige dingen gebruiken.

Jaarlijks krijgen basis-  en middelbare scholen ongeveer 400 miljoen te weinig voor energievoorzieningen, onderhoud en lesmaterialen, zo blijkt uit datzelfde onderzoek van Green Deal Scholen. "Daarentegen kunnen scholen zelf ook hun steentje meer bijdragen aan een duurzame omgeving", verklaart van Zandwijk. "Het zijn vaak kleine aanpassingen die scholen moeten verrichten. Denk aan het beter instellen van cv-installaties of het uitschakelen van elektronische apparaten als deze niet meer worden gebruikt. Op jaarbasis kan dit al veel geld schelen dat beter benut kan worden".

Om meer inzicht te hebben in het energieverbruik wordt er geadviseerd om met slimme meters te werken. Dit zijn kastjes waarmee experts op afstand het verbruik in de gaten kunnen houden. Als er tijdens weekenden of vakanties veel energie wordt verbruikt, dan kunnen coördinatoren de scholen daarop aanspreken. Volgens een medewerker van loodgietersleiden.nl wordt veel meer gelet op het energieverbruik dankzij de slimme meters. "We hoeven veel minder in actie te komen bij schoolgebouwen die hun energiepeil keurig op orde hebben", valt de medewerker op. "Om meer geld te besparen zouden meer onderwijsinstellingen deze methode moeten hanteren."

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids