Normal_curacao-921637_960_720

Kinderen en jongeren in Caribisch Nederland zijn blij met hun leven, maar voelen zich niet uitgedaagd en krijgen te weinig kansen. Er is volgens de kinderen te weinig te doen op de eilanden, de kwaliteit van het onderwijs is te laag en er zijn geen goede mogelijkheden om door te groeien. Dit concludeert de Kinderombudsman op basis van de resultaten van de Kinderrechtentour in Caribisch Nederland.

In het najaar van 2016 bezocht Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer als onderdeel van de Kinderrechtentour de eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Ze sprak hier met bijna tweehonderd kinderen en jongeren over hoe het met hen gaat, wat zij belangrijk vinden en wat er beter kan in hun leven. Nog eens 264 kinderen hebben hierover een vragenlijst ingevuld. Het is voor het eerst dat zo’n grote groep kinderen uit Caribisch Nederland aan het woord komt over hun leven.

De kinderen en jongeren hebben veel tips en wensen doorgegeven aan de Kinderombudsman. Zo willen ze dat er meer activiteiten komen op de eilanden, dat er wat gedaan wordt aan armoede, dat de kwaliteit van het onderwijs omhoog gaat en dat er betere wegen en beter vervoer komt, zodat alle kinderen naar school kunnen. Ook willen ze dat kinderen en jongeren met problemen beter geholpen worden, dat het veiliger wordt op straat, dat mensen respect hebben voor elkaar en dat volwassenen beter naar kinderen luisteren. 

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer is blij met de tips: "Ik kom op voor de rechten van alle kinderen in Nederland, dus ook die van de kinderen op Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Om mijn werk goed te doen wil ik van kinderen zelf horen wat zij belangrijk vinden." Volgens de Kinderombudsvrouw is er op het gebied van kinderrechten nog een wereld te winnen op de eilanden: "De kinderen in Caribisch Nederland hebben op papier dezelfde rechten als de kinderen in Europees Nederland. Maar in de praktijk zien we dat de lat voor de kinderen in Caribisch Nederland lager ligt. We meten met twee maten. Dat kan niet en dat mag niet."

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids