Normal_trein_ns_vol_reizigers__compfight_

Middelbare scholen en mbo-instellingen kunnen een financiële bijdrage krijgen als zijn hun lesroosters aanpassen op de ochtendspits. Groningen Bereikbaar, Arriva en OV-Bureau Groningen Drenthe hopen de drukte in het openbaar vervoer te kunnen verminderen door leerlingen buiten de spitsuren te laten reizen. In Groningen reizen dagelijks zo'n 13.500 jongeren met de bus of trein naar school tijdens de ochtendspits. De organisaties hopen dit aantal met minstens 375 leerlingen per dag te kunnen verminderen met de regeling waarvoor zij in totaal 100.000 euro beschikbaar stellen. Dit melden Dagblad van het Noorden en NOS.

Om reizen tijdens de spitsuren te vermijden moeten scholen hun roosters zo aanpassen dat de lessen of voor 7.45 uur of na 9.00 uur 's ochtends beginnen. Scholen kunnen tot 1 januari een voorstel indienen om aanspraak te maken op de regeling. Afhankelijk van het aantal leerlingen dat buiten de spits zal reizen kan een school maximaal 25.000 euro krijgen.

De financiële bijdrage is bedoeld om scholen over de streep te trekken. Wanneer scholen "zien dat dit werkt" is de toeslag niet meer nodig, zegt Hans Vooges van Groningen Bereikbaar, want als de roosters eenmaal zijn aangepast, zijn er geen extra kosten meer. Volgens Vooges hebben de het Alfa-college en het Noorderpoortcollege al interesse getoond in de regeling. Ook de Hanzehogeschool zou erover denken om de collegetijden aan te passen. De nieuwe roosters kunnen vanaf schooljaar 2018-2019 worden ingevoerd.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids