Leerlingen gemeente Nijkerk ontvangen certificaat van de Reiskoffer

Twaalf leerlingen uit de gemeente Nijkerk hebben een certificaat ontvangen van De Reiskoffer. Dat is een denkbeeldige koffer waar hulpmiddelen in zitten. De leerlingen die dit hebben gekregen zitten op een school verder van huis. Dit geldt voor leerlingen van speciaal onderwijs of onderwijs vanuit een godsdienst, aldus Stad Nijkerk.

De twaalf leerlingen hebben geleerd om helemaal zelfstandig naar school te reizen met het openbaar vervoer. ‘’Zelfstandig leren reizen, draagt bij aan de ontwikkeling van leerlingen. Ook vergroot het hun gevoel van eigenwaarde’’, volgens de gemeente Nijkerk. De leerlingen krijgen een certificaat, omdat ze iets bijzonders hebben gedaan. Ze hebben de stap gemaakt van reizen met de taxi naar zelfstandig reizen met het ov. Hiermee gaat hun wereld open’’, aldus René Windhouwer, wethouder gemeente Nijkerk. 

Inhoud Reiskoffer

Er zit een app in die de reiziger stap voor stap de route toont. Dit zorgt ervoor dat mensen zelfstandig in het openbaar vervoer kunnen reizen. Iedere leerling die recht heeft op vergoeding van het leerlingenvervoer kan meedoen met De Reiskoffer. De gemeente biedt dit aan, zodat de inwoners zelfstandig en zelfredzaam kunnen worden. Zelfstandig kunnen reizen zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen vergroot wordt, volgens de gemeente. De gemeente meldt ook dat dit voor een aantal leerlingen betekent dat het hun sociale netwerk vergroot, en daarmee ook de kans op een baan.

Leerlingenvervoer

Ouders kunnen voor het leerlingenvervoer een vergoeding aanvragen. Hiermee kunnen ze de vervoerkosten van hun kind naar het onderwijs betalen. Dit geldt voornamelijk voor kinderen die naar het speciaal onderwijs gaan. De ouders moeten het leerlingenvervoer op tijd aanvragen voor het nieuwe schooljaar (2024/2025). Voor speciaal (basis-) onderwijs en voortgezet onderwijs voor 1 mei en voor regulier basisonderwijs vóór 1 juni. Om hiervoor in aanmerking te komen, gelden er een aantal criteria. De vergoeding zorgt ervoor dat de kinderen zo zelfstandig mogelijk kunnen reizen. Een fiets en ov-vergoeding zijn enkele voorbeelden. Taxivervoer kan ik sommige gevallen ook, maar dat is alleen beschikbaar voor de leerlingen die absoluut niet op een andere manier vervoerd kunnen worden.

Gemeente zoekt vrijwilligers

Nijkerk zoekt nog naar vrijwilligers die mee kunnen reizen met de leerlingen. Deze vrijwilligers krijgen een training en zullen worden begeleid door het team van De Reiskoffer. Hiervoor kan je contact opnemen met Anna Wieringa van De Reiskoffer.

Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema