Normal_luchtdrukpistool_wapen

Een 15-jarige scholier uit Rotterdam is gisteren aangehouden door de politie. De agenten waren ingeschakeld door docenten van de school nadat zij een vuurwapen ontdekten in de tas van de jongen. Het wapen was nep maar nauwelijks van echt te onderscheiden. De jongen zit voorlopig vast. Dit meldt AD en Politie.nl.

De politie wordt steeds vaker geconfronteerd met jongeren die een nepvuurwapen in bezit hebben. Dit heeft mogelijk te maken met de veranderde Europese wetgeving waardoor het niet langer verboden is om een neppistool te hebben. Vorig jaar kreeg kreeg de politie landelijk zo'n twintig tot dertig meldingen per week over jongeren die op straat een speelgoedwapen dragen, aldus een woordvoerster van de politie.

Ook in de zomer van vorig jaar werd de politie door een Rotterdamse school opgetrommeld voor wat later een nepvuurwapen bleek te zijn. Het wapen was eerder gebruikt door een leerling om een medeleerling te bedreigen. De Rotterdamse politie startte een campagne tegen nepwapens op straat, gericht op kinderen van 10 tot 16 jaar, maar deze heeft kennelijk nog niet alle jongeren bereikt.

De wapens, waaronder speelgoedwapens en airsoftwapens, zijn vaak zelfs door kenners niet direct van echt te onderscheiden. Hierdoor gaat er toch dreiging van de nepwapens uit. Wanneer mensen het alarmnummer bellen moeten agenten serieus op de melding ingaan. Als het onmogelijk is om het verschil te zien of en wapen nep of echt is, is een agent genoodzaakt de jongere als vuurwapengevaarlijk te benaderen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids