Normal_examen_toets

Vanaf woensdag 10 mei zullen vele havo- en vwo-leerlingen weer zitten zweten op hun eindexamens. Voor vmbo'ers zijn de examens zelfs al een tijdje aan de gang. Maar ook voor veel docenten en schoolbestuurders betekent de examenperiode extra drukte. Aan hen de taak om ervoor te zorgen dat het afnemen en de correctierondes van de examens goed verlopen. Om eventuele knelpunten hierin te kunnen aanpakken, hebben de onderwijsbonden en de VO-raad een meldpunt ingesteld. Docenten en schoolleiders kunnen bij het meldpunt terecht als zij problemen ervaren of suggesties hebben voor verbetering. Dit meldt Algemene Onderwijsbond.

Het nakijken van alle examens kost veel werk. Docenten moeten daarvoor alle tijd en ruimte krijgen om het werk goed uit te voeren, bijvoorbeeld door vrijstelling van taken of lesgeven. De VO-raad heeft verschillende handleidingen beschikbaar gesteld die scholen kunnen helpen bij een goede organisatie tijdens de examenperiode. Zoals de Checklist faciliteren correctie centrale examens en de Adviestabel opsturen examenwerk naar eerste en tweede corrector. Deze handleidingen geven tips en adviezen om de examens soepel te laten verlopen.

Lopen docenten of schoolleiders ondanks dat toch tegen vragen of problemen aan bij de tweede correctie, dan kunnen zij terecht bij het Meldpunt correctie centraal examen. Ook kunnen zij een tip of goed voorbeeld insturen. Deze worden verzameld en gedeeld ter ondersteuning van andere scholen.

Leerlingen die klachten of vragen hebben over specifieke examens kunnen terecht bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Zoals elk jaar stelt het LAKS tijdens de examenperiode een speciale klachtenlijn open via www.examenklacht.nl.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids