Normal_artikel_onderwijsadviesbureau_06-03-2017

Het voornaamste doel van een schoolorganisatie in het voortgezet onderwijs is het maximaliseren van de kwaliteit van het onderwijs dat wordt gegeven. Daarnaast is de continuïteit op school van belang: zorgen dat die kwaliteit voor de lange termijn gewaarborgd blijft. Het nastreven van deze doelen is een grote uitdaging, want hoe kan die kwaliteit worden gegarandeerd in een maatschappij die continu verandert en waarin steeds meer van kinderen wordt gevraagd en verwacht?

Eén van de grootste veranderingen van de laatste jaren is de enorme invloed van het internet op ons leven. Door het internet verandert er ook een hoop op scholen. Dit gaat gepaard met nieuwe verantwoordelijkheid en zelfstandigheid die van leerlingen verwacht wordt in de omgang met de kennis die ze tot hun beschikking hebben. Scholen hebben  niet meer alleen de taak om leerlingen de juiste informatie door te geven, maar ook om ze de juiste vaardigheden mee te geven om zelfstandig te kunnen functioneren, op school en daarna. Met aandacht voor vakoverstijgende studievaardigheden worden leerlingen voorbereid op verantwoordelijkheden en de zelfstandigheid waar ze tijdens en na hun schooltijd mee te maken krijgen. Hierbij kan gedacht worden aan vaardigheden als timemanagement en het extraheren van de kern uit een informatiebron. Maar om leerlingen effectief met hun schoolwerk en hun werk na hun schooltijd om te leren gaan is ook een stuk bewustwording essentieel. Denk hierbij aan het bijbrengen van kennis over hoe het geheugen werkt, hoe je jezelf optimaal kan motiveren en hoe concentratie werkt. Dit brengt u tot OnderwijsAdviesBureau Maltha.

Het bijbrengen van een vakoverstijgende set van vaardigheden is tegenwoordig essentieel en kan niet meer ontbreken in de doelen die een schoolorganisatie stelt. De uitdaging voor scholen in het voortgezet onderwijs is echter om een manier te vinden om het bijbrengen van deze basisvaardigheden in praktijk te brengen om de kwaliteit en continuïteit van het onderwijs ook in de toekomst te kunnen waarborgen.

OnderwijsAdviesBureau Maltha ondersteunt en ontzorgt middelbare scholen op het gebied van vakoverstijgende studievaardigheden door middel van digitale trainingen, groepstrainingen en workshops voor leerlingen. Verder geven wij ook trainingen in het omgaan met toets- en examenstress en faalangst, hebben we profiel- en beroepskeuzetests en geven we vakinhoudelijke examentraining. Voor meer informatie kijk op onze website: https://www.malthastudiecoaching.nl/voor-scholen/onderwijsadviesbureau-maltha/

(Dit is een advertorial)