Normal_normal_pesten23534

De blanke leerling die door zijn medeleerlingen van allochtone komaf werd weggepest van school, was een uniek geval. Dat zegt staatssecretaris Dekker van Onderwijs in antwoord op vragen van PvdA-Kamerleden Vermue en Asante. Zij vroegen de staatssecretaris om een reactie toen half oktober in het nieuws kwam dat de Amsterdamse Mees van het Waterlant College was vertrokken omdat hij de enige blanke leerling was in de klas en daarmee werd gepest. Dit melden Rijksoverheid en VOS/ABB.

De 13-jarige jongen zat in een klas waar verder alleen jongeren zaten die Turks of Marokkaans spreken. Ze scholden Mees uit voor 'kaaskop' en 'kut-Hollander' en hij zat altijd alleen in de kantine. De jongen is door zijn vader na twee maanden van school gehaald omdat de school Mees geen veilige omgeving meer kon bieden, aldus de vader. Kamerlid Asante nam het de school kwalijk dat er niet meer actie in ondernomen: "Een school is niet alleen een leerfabriek. Als er kinderen gediscrimineerd worden, dan moet een school ingrijpen", aldus het Kamerlid. Asante wilde laten uitzoeken of er sprake was van een landelijk probleem.

Dat is niet het geval, zegt Dekker nu in een brief aan de Kamer. Het komt vaker voor dat kinderen gepest worden en daarom naar een andere school gaan, maar de bij Onderwijsinspectie zijn "geen concrete signalen bekend van andere situaties waarin pesten direct gerelateerd is aan etniciteit en leidt tot overstappen naar een andere school".

Dekker wijst erop dat het tegengaan van pesten in het algemeen onder meer de aanleiding is geweest voor het invoeren van de wet Veiligheid op school. Daarnaast wordt in opdracht van het ministerie elke twee jaar een Veiligheidsmonitor uitgevoerd. Deze monitor brengt de veiligheid in en rond scholen in beeld en gaat onder meer in op de ervaringen van leerlingen, docenten en ouders met pesten. De resultaten van de meest recente Veiligheidsmonitor worden voor het eind van dit jaar verwacht.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids