
Twee Nederlandse scholierenteams hebben zilveren en bronzen medailles gewonnen tijdens de European Olympiad of Experimental Science (EOES) in Zagreb, Kroatië. Het zilveren team van het Willem Lodewijk Gymnasium bestond uit Fosse Bekker, Servas Bulthuis en Daniël Vleugel. Het bronzen team van het Beekvliet Gymnasium bestond uit Sebas Benes, Lucas Duynisveld en Pieter van Haselen. Er deden vanuit 24 landen 48 teams van drie leerlingen mee. Nederland was vertegenwoordigd met twee teams. De Universiteit van Zagreb organiseerde deze internationale Olympiade van 26 april t/m 3 mei 2025. Dat meldt Centrum JongerenCommunicatie Chemie.
De EOES stimuleert havo- en vwo-scholieren van maximaal 17 jaar om hun talent voor bètawetenschappen en techniek te ontdekken. Samenwerken, plannen en taken verdelen, staan centraal. Naast het wedstrijdelement is er ook aandacht voor sport, cultuur en natuur. De internationale finale heeft de leerlingen flink uitgedaagd zowel wat betreft hun kennis als hun onderzoeksvaardigheden. Leerling Daniël Vleugel: “Op school voel ik eigenlijk weinig stress, maar hier moest ik echt scherp zijn en eerlijk gezegd vond ik dat juist leuk.”
Europese leeftijdsgenoten ontmoeten
Leerlingen ontmoeten bovendien leeftijdsgenoten uit heel Europa, een waardevolle ervaring, zeker in deze tijd. Leerling Fosse Bekker zegt daarover: “EOES ging niet alleen over wetenschap, maar ook over Europese verbondenheid. Het feit dat ik nu vriendschap sluit met iemand uit Portugal zegt alles.”
Decaan Mirko Planinic beschouwde het als een grote eer voor de University of Zagred Faculty of Science om talenten uit heel Europa te ontvangen, die stuk voor stuk in hun landen al een selectieproef hadden doorlopen: “Wetenschap is een domein waar ontdekkingen geen grenzen kennen. We geloven dat jullie ervaringen hier in de toekomst de wetenschap een stuk verder gaat brengen.”
Waterkwaliteit bepalen
De natuur van Kroatië stond centraal in de eerste opdracht. De leerlingen bepaalden de waterkwaliteit aan de hand van rivierbeestjes, ze analyseerden het jodiumgehalte van zout uit Kroatische zoutwingebieden en onderzochten lichtbreking in zoutoplossing. In de tweede opdracht maakten de leerlingen zelf een spectrofotometer met LEGO en onderzochten ze invloed van luchtweerstand op een bewegend object. Ten slotte werden de invloed van de temperatuur op de groei van gistcellen bestudeerd. Leerling Sebas Benes: “Het was verrassend om te zien hoe snel gistcellen reageren op temperatuur. Je merkt ineens hoe krachtig biologie is.”
Voorrondes
De regionale voorrondes vonden plaats aan de Avans Hogeschool, Radboud Universiteit Nijmegen, Hanze Hogeschool/Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden, Hogeschool Leiden, Universiteit Twente, Universiteit Utrecht, Wageningen Universiteit, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Fontys Hogeschool in Eindhoven. De elf beste teams van de voorrondes mochten in maart 2025 deelnemen aan de eindronde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Door: Nationale Onderwijsgids