Normal_debat_kinderen_basisschool__screenshot_

De voorbereidingen voor het Nationaal Jeugddebat zijn weer in volle gang. Deze vinden deze en volgende maand plaats op de diverse provinciehuizen van Nederland. Het debat tussen jongeren uit het voortgezet onderwijs en mbo en provinciale politici is de opmaat naar het Nationaal Jeugddebat in de Tweede Kamer in maart 2017. Dit meldt NJR.

Tijdens de regionale edities van het Nationaal Jeugddebat worden 12 jongeren uitgekozen die als afgevaardigden van hun provincie mee mogen naar het debat in de Tweede Kamer. De jongeren moeten zelf een initiatief bedenken en verdedigen tegenover twee Statenleden. Thema’s als afval, duurzame energie en vluchtelingen komen ter discussie. Zowel een goede voorbereiding als een goede verwoording kan tot een selectie voor het Nationaal Jeugddebat leiden.
 
Aan het Nationaal Jeugddebat kunnen jongeren meedoen van 12 tot en met 18 jaar, die op het vmbo, havo, vwo en mbo zitten. Om mee te kunnen doen aan het regiodebat krijgen de leerlingen een dag vrij van school. 's Ochtends gaan de jonge debaters in groepen aan de slag met een voorstel voor een provinciaal probleem waarna zij 's middags daarover in discussie gaan met de Statenleden. Jongeren die door de selectie komen worden vervolgens tijdens een aantal voorbereidingsdagen klaargestoomd voor het Nationaal Jeugddebat dat in maart 2017 in de Tweede Kamer plaatsvindt.
 
Meer informatie over het Nationaal Jeugddebat is te vinden op www.njr.nl/nationaaljeugddebat.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids