Logo_vo-raad21

Zowel de PO-Raad als de VO-raad pleiten voor een meer fundamentele benadering in de vandaag gepresenteerde kabinetsplannen voor het bevorderen van gelijke kansen voor kinderen met gelijke talenten. Zij twijfelen aan de toereikendheid van zowel de aangekondigde aanpassingen als het gestelde budget. Dit melden de PO-Raad en de VO-raad.

De PO-Raad stelt dat de huidige maatregelen vooral kleine aanpassingen zijn. “Ik vraag me wel af of deze maatregelen voldoende zijn om kinderen die gelijke kansen te bieden”. De VO-raad ziet de plannen als een eerste stap met voornamelijk maatregelen op de korte en middellange termijn.
 
Het kabinetsvoorstel werpt vragen op over de exacte invulling en concrete uitvoering ervan, zegt de VO-raad. Ook zijn de criteria voor de vaststelling van onderwijsachterstanden ambigu, vindt de PO-Raad. De ene keer hanteert het kabinet de feitelijke achterstanden van leerlingen als uitgangspunt, en de andere keer neemt het het opleidingsniveau van de ouders als leidraad voor de berekeningen.
 
De PO-Raad pleit voor een sterke basisvoorziening voor álle kinderen vanaf twee jaar, en niet pas vanaf de overgang van primair naar middelbaar onderwijs, zoals dit in de kabinetsplannen veel aandacht krijgt. De VO-raad wil meer nadruk op het maatschappelijk rendement van onderwijs, in plaats van alleen doelmatigheid en efficiëntie te meten. 
 
Het kabinet wil nieuwe voorstellen kritisch toetsen op mogelijke gevolgen voor kansengelijkheid. De PO-Raad en de VO-raad onderschrijven dit, maar zijn ook kritisch. Zo wil de PO-Raad op alle gebieden toetsen, niet alleen op bekostiging en toezicht. De VO-raad vindt het jammer dat tieners onderbelicht blijven in de beoordeling. De raad breekt graag een lans voor zogenaamde tienercolleges voor leerlingen van 10 tot en met 14 jaar.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids