Kinderen die Kidsweek Kieswijzer hebben ingevuld komen uit op GroenLinks-PvdA

De standpunten van GroenLinks-PvdA passen het best bij de mening van kinderen van 7 tot 13 jaar. Dat blijkt uit een analyse van de Kidsweek Kieswijzer, die tot nu toe ruim 37.000 keer is ingevuld. Dat meldt Kidsweek.

In de Kidsweek Kieswijzer staan dertien stellingen over belangrijke onderwerpen als klimaat, migratie en het verbod op telefoons in de klas. De stellingen zijn geschreven in voor kinderen begrijpelijke taal en er staat bij elke stelling een uitleg van het onderwerp en de overwegingen die daarmee gepaard gaan. Zo ontdekken kinderen welke partij het best bij hen past.

Top 3 partijen 

Uit de voorlopige resultaten van de Kidsweek Kieswijzer blijkt dat het gedachtegoed van de deelnemende kinderen (7 tot 13 jaar) het meest overeenkomt met de volgende partijen, in deze volgorde: 1. GroenLinks-PvdA (11,6 procent), 2. ChristenUnie (10,3 procent) en 3. Volt (8,5 procent).

Opvallend 

• Bijna 70 procent van de kinderen tussen 7 en 13 jaar vindt dat er geen natuur mag sneuvelen voor het bouwen van huizen.

• Bijna de helft van de deelnemende kinderen vindt het verbod op telefoons in de klas een goed idee, ongeveer evenveel vindt dat juist niet.

• 41,6 procent van de kinderen tussen de 7 en 13 jaar vindt dat Nederland veel minder asielzoekers moet gaan opvangen, terwijl ongeveer evenveel kinderen (40 procent) dit juist niet vinden. Het overige deel vulde ‘neutraal’ in bij deze stelling.

• Toch vindt bijna de helft (48,6 procent) dat oorlogsvluchtelingen in Nederland mogen blijven, ook als het weer veilig is in hun land.

• Een derde van de kinderen vindt dat er op wolven gejaagd mag worden om schapen en andere dieren te beschermen.

Polarisatie 

Hans Verhoeven, politicoloog en algemeen directeur van onderzoeksbureau iVOX: "De resultaten van de Kidsweek Kieswijzer laten zien dat de polarisatie in de samenleving doorsijpelt naar de kinderwereld. Ze zijn bijvoorbeeld scherp verdeeld over migratie. Ruim veertig procent van de kinderen vindt dat Nederland minder asielzoekers moet opvangen. Terwijl ongeveer evenveel kinderen meer instroom prima vinden. Ook over het telefoonverbod op basisscholen zijn kinderen het bepaald niet eens. Bijna de helft vindt dat een goed idee, maar evenveel leeftijdsgenoten zijn het daar mee oneens."

Vormen van een mening 

Henrike van Gelder, hoofdredacteur Kidsweek: "Wij vinden het belangrijk dat kinderen snappen hoe politiek werkt en dat kiezen tussen standpunten betekent dat je afwegingen moet maken. Door kinderen op een goede manier te informeren over wat er gebeurt in de samenleving, kunnen ze een gedegen en goed onderbouwde mening vormen."

Reactie GroenLinks-PvdA: "Geweldig dat zo veel kinderen de Kidsweek Kieswijzer hebben ingevuld en dat ze het vaakst uitkwamen op GroenLinks-PvdA! De natuur beschermen, de klimaatcrisis aanpakken en mensen die steun nodig hebben altijd helpen – dat is wat wij willen en heel veel kinderen denken er hetzelfde over. Best logisch, als je bedenkt dat het vooral om hún toekomst gaat."

Door: Nationale Onderwijsgids