Vrije woensdagmiddag mogelijk verleden tijd op Westlandse basisscholen

De vrije woensdagmiddag op de basisschool lijkt in het Westland straks voorgoed verleden tijd. De schoolbesturen in de gemeente willen naar vijf korte lesdagen per week. Hiermee proberen ze het lerarentekort tegen te gaan. Zonder leraren is er straks op woensdag helemaal geen les meer. Dat meldt de NOS.

Woensdag is de minst populaire werkdag onder leraren. Leerkrachten krijgen minder betaald omdat het een relatief korte dag is. Ze werken liever de rest van de week dan op de woensdag.

5-gelijke-dagen model 

De grootste roosterproblemen spelen dan ook op de woensdag en het opvullen van gaten is een steeds grotere uitdaging. Scholen willen daarom overstappen naar het 5-gelijke-dagen model. Dat zou dan gelden voor alle basisscholen in het Westland. Alle basisscholen in Westland willen overstappen naar het 5-gelijke-dagen model.

Ook zou het 5-gelijke-dagen-model voor meer regelmaat en structuur bij kinderen kunnen zorgen. Kinderen weten precies waar ze aan toe zijn, want elke dag is hetzelfde.

Oplossingen lerarentekort 

Het lerarentekort speelt in heel Nederland en verspreid door het land worden er oplossingen gezocht. De vierdaagse schoolweek wordt genoemd als een oplossing. In sommige gemeenten is deze schoolweek al ingevoerd. De vrije woensdagmiddag is op sommige scholen al verleden tijd. Maar op zulk grootschalig niveau als in Westland is dat nog niet gebeurd. Op de 39 basisscholen is er nu een continurooster voorgesteld. Daarin staat vijf dagen les van 8.15 uur tot 13.45 uur.

Mening ouders 

De drie schoolbesturen zijn nog hard aan het werk om het voorstel concreet te maken, maar veel ouders hebben al een mening. Sommige ouders willen geen dure opvang gaan regelen en andere ouders vinden het juist fijn dat de kinderen op woensdagmiddag op tijd thuis zijn. Want zo zou er meer ruimte zijn voor sportactiviteiten of om met vriendjes en vriendinnetjes af te spreken.

Basisschool het Galjoen in de gemeente Midden-Delfland werkt al bijna 10 jaar met vijf korte lesdagen per week. Volgens directeur Sandra Wielenga zorgt het model voor rust, reinheid en regelmaat. En er zijn nooit problemen met fte's, bijvoorbeeld als ze een vervanger nodig heeft.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk