Normal_6744

(Novum) - Het gaat de goede kant op met de acceptatie van homo's, maar de strijd voor homo-emancipatie is nog lang niet voltooid. "De tolerantie van Nederlanders is in veel gevallen flinterdun", zegt COC-voorzitter Vera Bergkamp bij de start van Gay Pride. Ook Gaykrant-hoofdredacteur Henk Krol is tevreden met homo-emancipatie, maar is kritisch over het kabinetsbeleid op dit punt.

"De acceptatie neemt ieder jaar toe", ziet Bergkamp. "En ook vanuit politiek Den Haag komen hoopgevende signalen. Zo wil de regering harder optreden tegen discriminatie van homo's en hogere straffen invoeren voor geweld tegen homo's."

Toch zijn er ook een hoop signalen dat homoseksualiteit nog steeds als iets afwijkends wordt gezien. "Homo's worden vaak alleen geaccepteerd als ze zich aan de heteronorm houden. Dus mannen mogen niet te nichterig zijn, en vrouwen niet te stoer. Als homo's en lesbo's helemaal zichzelf willen zijn, blijkt de acceptatie toch minder groot te zijn", aldus Bergkamp.

Ze wijst op de ophef die ontstond toen in Goede Tijden Slechte Tijden twee jongens zoenden. "Maar ook zien we een toename van geweldsincidenten, is het aantal zelfmoorden onder homo's nog altijd hoog en durft een derde van de homo's op het werk niet voor zijn geaardheid uit te komen."

Voorlichting scholen
Een belangrijk punt voor het COC is de voorlichting op basis- en middelbare scholen over homoseksualiteit. Volgens Bergkamp doet twee derde van de scholen hier nog niets aan.

"De Tweede Kamer heeft met een grote meerderheid een motie aangenomen waarin scholen verplicht worden hier aandacht aan te besteden, maar minister van Onderwijs en Emancipatiezaken Marja van Bijsterveldt (CDA) voert de motie nog niet uit" zegt Bergkamp. "Zaterdag sta ik met haar op een boot tijdens de Canal Parade. Ik zal haar daar dan persoonlijk op aanspreken."

Henk Krol heeft geen zin om met Van Bijsterveldt op een boot te staan. Hij is teleurgesteld in het kabinet, dat volgens hem een aantal belangrijke zaken laat liggen. Hij vindt het onvoorstelbaar dat het voor lesbische stellen nog steeds moeilijk is kinderen te hebben, homo's geen bloed mogen afstaan omdat ze een risicogroep zouden zijn, en ook nieuwe ambtenaren nog steeds mogen weigeren om homo's te trouwen.