Normal_kinderen__les__hulp__juf__lerares__onderwijzer__docent__leerlingen__po__vo

Er wordt een onderzoek uitgevoerd naar de regelgeving rond de overgang van het basis- naar het voortgezet onderwijs. Voor het onderzoek heeft Onderzoeksbureau Oberon een vragenlijst verspreid onder scholen in het basis- en voortgezet onderwijs en ouders. Met de uitkomsten kan de doorlopende ontwikkellijn van leerlingen van groep 8 naar de brugklas verder worden geoptimaliseerd. Dat meldt PO-Raad.

Met ingang van het schooljaar 2014/2015 is de regelgeving rond de overgang van het basis- naar het voortgezet onderwijs veranderd. In plaats van de resultaten op de eindtoets werd toen het schooladvies leidend. Het schooladvies komt onder de professionele verantwoordelijkheid van de leraren, intern begeleiders en schoolleiding tot stand. De basisschool bepaalt welke informatie zij gebruikt om het schooladvies te onderbouwen. Het schooladvies omvat niet meer dan twee leerwegen of schoolsoorten. De verplichte eindtoets die de achtstegroepers moeten maken, wordt daardoor later in het schooljaar afgenomen. De score op deze toets is aanvullend op het schooladvies en fungeert bij de toelating als onafhankelijk tweede gegeven.

Onderzoeksbureau Oberon heeft vorig schooljaar hetzelfde onderzoek uitgevoerd. De PO-Raad vraagt de scholen en schoolbesturen die de vragenlijst hebben ontvangen om hun medewerking te verlenen aan dit onderzoek, zodat er goed inzicht komt in de uitwerking van de regels in de praktijk.

Door; Redactie Nationale Onderwijsgids